From: Psykolog Heidi Agerkvist <mail@heidiagerkvist.dk>
Subject: Et par tips til den gode sommerferie i børnefamilien

Endelig!! 

Endelig blev det sommerferie. Den du har gået og talt ned til i flere uger – måske måneder. Solen skinner, og det er tid til at trække stikket, spise is og bare være sammen og nyde hinanden; mor, far og børn. Åh, hvor bliver det dejligt.

Men hvorfor er det så, at det allerede få dage inde i ferien, lander et helt andet sted end du havde drømt om? Der opstår en mærkelig stemning – en blanding af rastløshed, forvirring og utilfredshed. I småskændes lidt over ingenting og alting. Ungerne gider ikke rigtig noget af det, du prøver at sætte i gang. Du forstår ikke helt hvad der sker, men kan bare mærke ærgrelsen over, at det, der skulle være nogle dejlige dage sammen med dine vigtigste mennesker, ender et helt andet sted.


Kender du det? Jeg kan godt huske flere gange, hvor vores ferier har været præget af mærkelig stemning, lidt småvrisserier og ikke har budt på den følelse af fællesskab og nærvær, vi alle havde håbet på og længtes efter.

Øv! Det er både din og min sparsomme ferie for værdifuld til.

Derfor deler jeg et par ferietips med dig, her sommerferien for alvor ruller ind over os.



1: Forventningsafstemning

De fleste tror, at en god ferie opstår af sig selv, alene af den grund, at vi har fri og ikke skal gå på arbejde. Det gør den ikke!

Hvis I gerne vil skabe grundlag for at en god ferie kan opstå, er det vigtigste I skal huske at lave en forventningsafstemning. I praksis betyder det, at både du og din partner giver jer selv tid til at fundere over, hvad en god ferie er for jer hver især – og allervigtigst: At I siger det højt til hinanden!

Og hvorfor er det vigtigt? For det første, fordi vi ikke kan regne ud, hvad hinanden har lyst til. Det er så meget nemmere, når vi husker at sige det.

Og for det andet, fordi chancen for at blive irriteret på hinanden (og skændes eller trække sig fra kontakt) er meget større, hvis du troede, at I skulle have en aktiv ferie, hvor I efter cykelferien rundt i Danmark malede stuen og lagde nye fliser på terassen, mens din partner havde sat næsen op efter at dase i liggestolen på terrassen (med de nuværende fliser) og invitere venner til grill om aftenen. 

Så giv jer selv og hinanden tid til at mærke efter, hvad I har lyst til at lave i ferien – og også hvad I absolut ikke har lyst til. Og kig så på hvordan I kan mødes i det? Hvad har I begge to lyst til, og hvad bliver sjovest selv at gøre – uden at tvinge den anden part med. Og hvad må droppes helt?

Spørg jeres (større) børn.

Hvis I har større børn, så spørg også dem, hvad en god ferie er for dem, men husk at understreg, at det ikke betyder, at man kan afgive bestilling på en all inclusive tur til Kreta. Det er jer som forældre, der sætter de overordnede rammer for, hvad I skal og kan i ferien, men indenfor de rammer kan det give god mening, at lade jeres børn spille med. Det giver en følelse af at være blevet hørt, og at blive taget alvorligt i sin familie, og det kan kan komme en del tårer og frustrationer i møde.

Hvis I har mindre børn, skal I dog lige overveje det, inden I åbner op for, at de kan byde ind med ønsker til ferien. Er jeres børn under 5-6 år, kan det være svært for dem at forstå, at I ikke nødvendigvis skal alt det, de foreslår, og så kan det skabe mere frustration end fællesskab at bede dem byde ind.


2: Prioriter at tanke jer selv og hinanden op.

En ferie er en oplagt mulighed for at gøre noget ekstra dejligt for sig selv og hinanden. I løbet af en travl hverdag er der rigtig meget, der prioriterer sig selv – vasketøj, madpakker, lektier osv. Ferien er en god mulighed for at give tid til det, der ofte er blevet underprioriteret for længe; nemlig tid og omsorg til dig selv som individ, og til jer som par.

Lav et par aftaler hvor både du og din partner får mulighed for at gøre noget af det, der giver jer energi hver især. Det kan meget vel være nogle af de ting, der står på din liste, men ikke på din partners. Tag ansvar for at få noget af det du drømmer om, og kom selv af sted på cafe eller fisketur, eller hvad du præcis har lyst til – også selvom du måske først havde tænkt, at det kunne være hyggeligt, at I gjorde det sammen alle sammen.

Drop tanken om, at det automatisk giver kvalitetstid, hvis alle familiemedlemmer er sammen hele tiden i ferien. Det er ikke nødvendigvis det, der giver mest hygge og tilfredshed. I stedet for at ærgre dig over, at din partner ikke har lyst til at være med (og måske ligefrem bliver sur på ham/hende), så tag selv afsted/gå selv i gang. Det giver ny energi til dig og dermed til hele familien at gøre noget af det, der gør dig godt.

Og hvis I overhovedet har muligheden, så invester i en dag eller to til jer som par. Nogle timer alene som par kan give ny energi til både jer og til jeres børn.


3: Skru ned for tempoet

De flestes billede af ferie er noget med afslapning i en eller anden form. Paradoksalt nok ser jeg tit, at folk har voldsomt store forventninger til alt det de skal nå i ferien. Rejse 14 dage sydpå, male vinduer, flytte om på børneværelserne, se alle vennerne, renovere skuret, afrime fryser, rydde op på loftet osv. - og slappe af.

Skru ned for tempoet. Hvad er afgørende at I får prioriteret her i ferien? Og hvad kan vente? Og er I rejst væk fra alt det praktiske derhjemme, så overvej hvor højt tempoet skal være på jeres rejse. Hvad er det, I skal nå?

Når tempoet ikke er susende højt, er det nemmere at få øje på de små momenter af oprigtigt nærvær, der opstår mellem jer midt i sandkassen, på rulleskøjterne, i swimmingpoolen eller midt i aftensmaden.


Jeg holder lokal ferie i år. Der er så mange smukke, seje og spændende steder i en radius af 20 km fra hvor vi bor. Sådan nogen steder, som man jo altid lige kan køre forbi, fordi de ligger så tæt på….. Ja, ja. Nu har vi boet her i fem år, og nu er det tid til at tage på opdagelse.

Efter ferien kan jeg udgive en lille kogebog med børnefamilie- og turvenlige madpakker – for det bliver vi eksperter i :-)



Rigtig rigtig god og dejlig nærende ferie til dig og dine allervigtigste mennesker – store som små.

Kærlig hilsen Heidi


P.S. Mens du venter på ferie, er du velkommen ovre på facebooksiden. Der er allerede godt gang i deling af ferietips. Byd endelig ind med dine erfaringer om gode (og mindre gode) ferier til fælles inspiration.